Werkgeluk
Werken aan werkgeluk loont
Internationaal al ingezet bij grote bedrijven, maar in Nederland nog redelijk onbekend: de wetenschap van werkgeluk. Op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek is door het I-Opener Institute een inzichtgevend model gebouwd en zijn vragenlijsten ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in het werkgeluk van jezelf, de medewerker, een team of complete organisatie. De uitslag geeft inzicht in de onderliggende kwetsbaarheden, uitdagingen en verbetermogelijkheden.
Wij zijn geaccrediteerd om medewerkers en organisaties hierbij te helpen
- Individueel assessment met individuele rapportage + eventueel coaching indien gewenst
- Individueel assessment 360 graden met individuele rapportage + eventueel coaching indien gewenst
- Teamassessment (vanaf 9 personen met individuele rapportage en teamrapportage voor het management + eventueel inzet van specifieke sessies om groepsgewijs zwakke punten aan te pakken met wetenschappelijk onderbouwde werkvormen (maatwerk) + eventueel coaching indien gewenst
- Teamdag Werkgeluk: een combinatie van theorie en praktijk, met quickscan of assessment, eventueel gecombineerd met creatieve vormen van teambuilding zoals paardencoaching, weerbaarheidstraining, theaterworkshop, etc.
- Inspiratiesessie Werkgeluk (2 uur, max. 20 personen)
Psychologisch kapitaal optimaal benutten
Aandacht besteden aan het vergroten van werkgeluk is een waardevolle investering in het psychologisch kapitaal van medewerkers. De wetenschap van werkgeluk gaat veel dieper dan een tevredenheidsonderzoek en stimuleert de medewerker om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen werkgeluk maar ook de werkomgeving en werkcultuur. Dit komt de resultaten en productiviteit ten goede. Sommige medewerkers zullen coaching nodig hebben om de vaardigheden te ontwikkelen die hier voor nodig zijn, anderen kunnen zelfstandig verder met de activerende vragen die in de individuele rapportage gesteld worden.
TIP
In het boek ‘Happiness at Work’ beschrijft Jessica Pryce-Jones de complexe wereld van werkgeluk en de uitkomsten van haar wetenschappelijke onderzoek. De Nederlandse variant heet ‘Tussen Brood en Spelen’.
Neem contact met Mirjam op voor een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden en achtergronden van de wetenschap van werkgeluk! Mirjam Sleijster, 06 – 20980602, mirjam@bmwmiddennederland.nl