Wat is het meest effectief om meer werkgeluk te bereiken?

Wist jij dat van alle dingen die je kunt doen om werkgeluk te verbeteren, je het meest geholpen bent met interventies die zich direct op je mentale welzijn richten? Wanneer je werkt aan persoonlijke aspecten zoals gedachten, overtuigingen, gevoelens en de persoonlijkheid, heeft dit het meeste impact op het welbevinden en het werkgeluk.

In dit recente meta onderzoek werden zes manieren om te werken aan werkgeluk op een rijtje gezet en onderzocht. Het inzetten van psychologische interventies (waar bedrijfsmaatschappelijk werk er eentje van is) is heel duidelijk veel effectiever dan interventies die zich richten op de omgeving (het team of de leidinggevende) of op de lichamelijke aspecten. Niet heel verbazingwekkend misschien maar opnieuw een reminder dat persoonlijke aandacht voor de medewerker nodig is en dat maatwerk waarbij er aandacht is voor de medewerker in zijn/haar totale context van essentieel belang is.

Zelf werk ik dagelijks vanuit deze insteek en zie ik dat mensen inzicht krijgen in knelpunten en in actie komen om dingen te verbeteren. Aan de basis van gedragsverandering ligt: stil staan bij wat je denkt, voelt, vindt. Daar is tijd en aandacht voor tijdens een gesprek met de bedrijfsmaatschappelijk werk. 100% aandacht op jou als persoon, zonder afleiding, zonder druk van andere belangen. Werken aan werkgeluk loont, voor de werknemer en de werkgever. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en zoveel impact kan hebben.

Nieuws archief