Vakantietips

Ben jij ook toe aan rust en ga je genieten van vakantie deze zomer? De Romeinen wisten pas echt wat vakantie was: vacare. Het is een werkwoord voor leegmaken en ontvankelijk worden en accepteren wat er is. Lichaam en geest alle ruimte geven om te ontspannen en weer op te laden. Ons woord vakantie is er weliswaar van afgeleid, maar de wijze waarop de meesten van ons vakantie vieren lijkt niet meer op het oorspronkelijke vacare. Inmiddels plannen we onze vrije tijd vaak net zo vol als onze werktijd. Zo komen we natuurlijk nooit toe aan het broodnodige uitrusten. Bovendien stuitert de eerste dagen als je stopt met werken de adrenaline nog door onze aderen, waardoor de ontspanning waar je zo naar uitkeek, sowieso uitblijft.

Pauze van werk

Is de ultieme vakantie dan een kwestie van niks doen, van lantefanteren? Nee, want bezig zijn en je hersens op standje ‘aan’ houden is juist ook wat we nodig hebben. Werk biedt iets wat mensen diepe voldoening geeft, zo ontdekte flow-onderzoeker Mihali Csikszentmihalyi. Gedurende enkele jaren rustte hij zo’n achtduizend proefpersonen uit met een semafoon, die een week lang op willekeurige momenten afging. Op dat moment moesten de deelnemers beschrijven wat ze aan het doen waren, wat ze daarbij dachten en voelden. De opvallende uitkomst was dat mensen vooral gelukkig waren tijdens hun werk (66 procent). En veel minder vaak in hun vrije tijd (22 procent).

Vakantie is vooral prettig omdat het een pauze is van werken, bij werkeloosheid gaan het na een poos heel anders voelen. De pauze van het werk, even geen verantwoordelijkheden dragen, even een andere omgeving en het doen van hele andere dingen, extra tijd met familie en vrienden of juist het leren kennen van nieuwe mensen, dat zijn de dingen die vakantie zo fijn maken. Ik wens je een fijne vakantie toe!

Vakantie tips

Tip 1: Ontspannen op vakantie: Ga je ver weg? Ga dan niet gelijk op vakantie zodra je vrij bent, maar neem een paar dagen extra om uit te rusten voordat je aan die lange reis begint. Zo kun je uitgerust en veilig aankomen op je vakantiebestemming.

Tip 2: Reflectie: Vakantie helpt je om afstand te nemen van de dagelijkse tredmolen, en kan daarom ook een goed moment zijn om te bezinnen. Vraag jezelf deze zomer es af: Waar werd ik blij van in het afgelopen jaar? Welke collega’s, welke taken, welke projecten, welke uitdagingen gaven mij energie? En hoe kan ik komend seizoen meer van dat soort energie-gevers opzoeken en versterken?

Tip 3: Balans: Een juiste balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk op het werk, maar ook in de vakantieperiode. Een dagje weg met kinderen is leuk, maar daarna heb je misschien ook juist behoefte aan wat meer tijd voor jezelf. Vraag jezelf af en toe af: wat ik nu doe, is dat wat me helpt om te ontspannen en uit te rusten? Soms is het nodig om van je plannen af te wijken, gun jezelf die ruimte.

 

Nieuws archief