Fouten maken mag

Ik heb laatst iets heel doms gedaan,naamloos

een flinke fout gemaakt…ik baalde als een stekker. Ik liep naar de wachtkamer om de volgende medewerker die ik zou gaan helpen, op te halen…en zag tot mijn schrik dat hij daar niet alleen zat, maar ook een collega van hem. Allebei waren zij in de verwachting dat ze een gesprek met mij zouden hebben, maar toen ze elkaar zagen hadden ze natuurlijk gelijk door dat er iets niet goed was gegaan! En toen ik even later de wachtkamer binnenstapte had ik het ook door…oeps! Oh, wat baalde ik!

De radartjes draaiden overuren om te bedenken hoe dit had kunnen gebeuren! Al snel had ik de oorzaak gevonden, maar het probleem was er natuurlijk nog steeds! Gelukkig kon de afspraak van één van hen verplaatst worden naar een ander moment. Wat was ik blij met zijn flexibiliteit en hun beider begrip.

Van binnen voelde ik een neiging…

om mezelf te veroordelen, maar toen herinnerde ik mezelf er aan wat ik zo vaak tegen de mensen die ik begeleid zeg: “Fouten maken mag!”. Waarom ook al weer, vroeg ik me af. Want het voelde zo slecht.

Ik legde de negatieve en veroordelende stemmetjes het zwijgen op door mezelf voor te houden waarom het niet zo’n ramp was, als dat het voelde:

  • Ik ben een mens, en mensen maken nou eenmaal fouten, niemand is perfect!
  • Het is een vervelende gebeurtenis voor hen, maar geen megagrote, levensbedreigende ramp…
  • Ik deed het niet express, het is gewoon een domme fout, geen kwade opzet!
  • Ik kan leren van deze fout: volgende keer zet ik afspraken gelijk in de laptop en niet meer via mijn mobiel
  • Ik kan door mild te zijn voor mezelf een voorbeeld zijn voor anderen: ik leef uit wat ik anderen leer
  • Ik kom door mijn menselijke falen, naast de ander te staan: ik ben niet beter…dat geeft ontspanning bij de ander
  • Een welgemeend excuus is voldoende om het recht te zetten, ik hoef mezelf niet onnodig extra naar beneden te halen

Wat vind jij? Ben ik nu te makkelijk voor mezelf? Of heb je juist nog extra argumenten waarom we fouten mogen maken?

Kijk ook eens op de boekenpagina bij ‘de moed van imperfectie’…

Mirjam Sleijster is zelfstandig bedrijfsmaatschappelijk werker en inspireert werknemers om van werkdruk naar werkgeluk te komen door veranderprocessen te faciliteren. Meer weten? 06-20980602 of mail naar mirjam@bmwmiddennederland.nl

combi banner

Ontvang het gratis E-Book en WerkGeluk Inspiratie Nieuws (eens per maand)

Nieuws archief