Team professionalisering

Werk jij met anderen samen? Dan herken je dit vast wel: je hebt vaak te weinig contactmomenten, iedereen is druk bezig met dsamenwerkene eigen taken en de schaarse overlegmomenten gaan vooral over hoe het werk gaat en zou moeten gaan. Ja, af en toe een gezellig momentje bij de koffieautomaat of tijdens de lunchpauze misschien ook wel.

Pas op de plaats maken

Met enige regelmaat is het nodig om es even wat afstand te nemen van het werk. Niet als een luxe, niet om socio te doen, maar omdat reflecteren met elkaar nodig is voor professioneel handelen. Wanneer zal er anders een gelegenheid zijn om tot verassende oplossingen van terugkerende knelpunten te komen of om met elkaar tot nieuwe ideetjes te komen? Kortom, wordt het niet eens tijd voor team-professionalisering?

Leidraad

Er zijn verschillende manieren om zo’n ‘pas op de plaats moment’ vorm te geven.

  1. Je kunt als leidraad een bestaand knelpunt nemen, dat je nu eens tot de bodem uitzoekt en waar jullie nu eigenlijk eens een werkende oplossing met een stappenplan gaan bedenken. Het kan waardevol zijn om daar eens een onafhankelijke derde, zoals een bedrijfsmaatschappelijk werker, bij te laten zijn om het proces te begeleiden en feedback te laten geven.
  2. Een andere mogelijkheid is om eens te kijken naar de verschillende kwaliteiten en talenten die er in jullie groep zijn. Ik heb hiervoor verschillende werkvormen waarmee ik jullie tot verrassende inzichten kan brengen en jullie met meer waardering en respect voor elkaar je weg kunt vervolgen.
  3. Tot slot als tip: een inspiratiesessie Werkgeluk, een mooi startschot voor een jaar waarin je samen aan het nadenken blijft vanuit de positieve insteek: hoe kunnen we elkaar helpen om ons werkgeluk te vergroten?

Mirjam Sleijster is zelfstandig bedrijfsmaatschappelijk werker en inspireert werknemers om van werkdruk naar werkgeluk te komen door veranderprocessen te faciliteren. Meer weten? 06-20980602 of mail naar mirjam@bmwmiddennederland.nl

combi banner

Ontvang het gratis E-Book en WerkGeluk Inspiratie Nieuws (eens per maand)

Nieuws archief