11 leefgewoonten die het verschil maken

Als je in een drukke periode zit, of er komen tegenslagen in je privé situatie of op het werk, dan komt het er op aan: hoe staat het ervoor met je buffer?

veerkrachtVeerkracht

Heb jij als het ware een voorraadje aan stresscompensatie opgebouwd of teer je onmiddellijk in op je reserves? We noemen dit ook wel: je veerkracht. Een belangrijke manier om je veerkracht te vergroten, zijn je leefgewoontes. Als jij je lichaam en je psyche uitput, is het niet gek dat je onderuit gaat als er dan ineens NOG een druppel bij komt, die druppel die de emmer doet overlopen dus…Check eens bij jezelf hoe het ervoor staat met deze elf leefgewoonten:

11 leefgewoonten

 1. Slapen: te lang doorgaan ’s avonds, kleine kinderen, lawaaierige buren…al snel voel je hoe hard jij je slaap eigenlijk nodig hebt: kies ervoor om goed voor jezelf te zorgen en voldoende te slapen!
 2. Ademhaling: 6-12 in+uitademingen per minuut zijn normaal in rust. Haal je vaker adem? Probeer dan eens wat bewuster je uitademing te verlengen en er zo meer rust in te brengen.
 3. Eten: let met name op suikers want die geven snel energie maar putten je eigenlijk uit en werken ontstekingsverhogend
 4. Drinken: voldoende drinken is belangrijk…en dan bedoelen we niet de alcohol
 5. Beweging: een wandelingetje in de lunchpauze geeft je een boost, vooral als je kantoorwerk doet!
 6. Sporten: af en toe dat luie zweet eruit werken en je conditie op peil houden helpt mee voor een goede weerstand
 7. Ontspanning: Wat deed je vroeger waar je veel plezier in had maar waar je nu niet meer aan toe komt omdat je het zo druk hebt? Doe je best om hier weer plek voor te maken in je agenda! Of ga es iets heel nieuws proberen en vergroot je wereld.
 8. Verslavingen: zoek hulp via je huisarts als je merkt dat je niet meer zonder bepaalde middelen kunt!
 9. Vitamines en supplementen: een tekort aan bijvoorbeeld B12 kan je erg vermoeid maken, het is geen schande om jezelf een handje te helpen om aan voldoende vitamines en mineralen te komen.
 10. Vakanties: Even helemaal afstand nemen van het werk en de drukte van alle dag, nieuwe dingen ontdekken, een andere omgeving…gebruik die overuren die je nog moest opmaken en gun jezelf wat vitamine V.
 11. Woon-werkverkeer: Dit kan een bron van stress zijn maar ook een manier om de omschakeling te maken en te ontspannen, wat zou jij willen aanpassen op dit gebied?

Welke leefgewoonte wil je de komende tijd extra aandacht geven? Hoe ga je dat concreet aanpakken? En wie kan jou daar bij helpen? Zet hem op! Een stap tegelijk!

Mirjam Sleijster is zelfstandig bedrijfsmaatschappelijk werker en inspireert werknemers om van werkstress naar werkgeluk te komen door veranderprocessen te faciliteren. Meer weten? 06-20980602 of mail naar mirjam@bmwmiddennederland.nl

combi banner

Ontvang het gratis E-Book en WerkGeluk Inspiratie Nieuws (eens per maand)

Nieuws archief