Koerskaart Werkgeluk

Het team vankoerskaart werkgeluk medewerkers in de ouderenzorg druppelt binnen in de kleine ruimte waar we met elkaar ‘iets met werkgeluk’ gaan doen. De teamleider had gedacht dat het goed was voor zijn team om na alle wisselingen en onrust op een positieve manier met elkaar bezig te gaan. Na een kennismakingsrondje waarin ze ook vertellen over wat ze sterk aan hun team vinden en wat ze minder sterk vinden, gaan we snel aan de slag.

In het midden van de tafel ligt een grote blauwe ‘Koerskaart’, een soort tafelzeil met daarop allerlei vragen rondom werkgeluk. Vanuit een voorzichtige verkenning gaan we steeds meer de diepte in en wordt het gesprek steeds persoonlijker. Collega’s die allemaal heel verschillend zijn, herkennen bij elkaar de liefde voor het vak, voor de bewoners die ze zo graag gelukkig willen maken door een veilige en gezellige sfeer te brengen. Samen leren we over de aanjagers van werkgeluk: wat heb je nodig om optimaal te functioneren?

Om beurten pakt een collega de pen op en schrijft antwoorden die gegeven worden op de Koerskaart Werkgeluk. Er wordt gelachen, er worden complimentjes gegeven, er worden onzekerheden gedeeld en bemoedigende woorden gesproken. In een ontspannen sfeer denken ze met elkaar na over wat er nodig is om het werkgeluk vast te houden en op een hoger plan te brengen. Wil je zelf iets anders gaan doen? Heb je iets van je collega’s nodig of van je leidinggevende?

De tijd vliegt voorbij en we moeten afronden. Een inspirerend filmpje moedigt de medewerkers aan om te denken in mogelijkheden en zich daar voor in te spannen. De medewerkers zijn blij dat ze deze gelegenheid om zo met elkaar in gesprek te gaan, hebben gekregen. “Het was heel leerzaam” en “Bedankt, het was erg fijn!” hoor ik bij het afscheid nemen. De Koerskaart laat ik achter. Daar kunnen ze nog es naar kijken om zichzelf en elkaar te herinneren aan de concrete voornemens die gemaakt zijn tijdens het open gesprek…Ook mijn werkgeluk heeft weer een boost gekregen en ik ga met een tevreden gevoel naar huis!

Nieuws archief