Wat kun je ZELF doen voor meer werkgeluk?

 5 tips van bedrijfsmaatschappelijk werker Mirjam Harthoorn. stukje artikel scherp

In Scherp Magazine stond een interview met Mirjam Harthoorn over ‘Hopeloze werksituaties bestaan niet‘. De 5 tips over wat je zelf kunt doen, kun je hier ook lezen.

1) Investeer in relaties op het werk

“Zelfs als je je werk niet leuk vindt, dan zijn prettige relaties op het werk belangrijke energiegevers. Trek je niet terug maar investeer in je collega’s. Ga erbij zitten in de pauze, maak een praatje pot en toon belangstelling voor je collega’s.”

2) Streef naar eerlijkheid

“Dat je een eerlijke behandeling krijgt, ligt voor een deel bij de ander. Maar we kunnen zelf aan de bel trekken als dingen scheef gaan op het werk. Krijgt collega X altijd het afdelingsbudget voor trainingen? En beschikt Y wel over alle informatie en de rest niet? Maak het bespreekbaar.  En wees zelf altijd eerlijk in hoe jij de ander behandelt, daarmee bouw je aan een positieve cultuur.”

3) Autonomie

“Keer op keer blijkt uit onderzoek dat we gelukkiger worden als we ons werk met veel zelfstandigheid kunnen uitvoeren. Lukt dat slecht in jouw baan? Sta stil waar je wél invloed op hebt en breidt vandaar uit. En heb je alles gedaan en niets helpt? Hé, je bent niet getrouwd met je werkgever. Het voelt wel als een huwelijk, maar het is maar werk. Je kunt van baan veranderen!”

 4) Zoek naar uitdaging

“We willen allemaal iets kunnen bereiken en groeien in ons werk. Mis je dat? Maak het uitdagender door doelen te stellen in je werk. En zit er geen rek meer in je functie? Pak een studie op die je naar het volgende niveau zal tillen. Ook feedback vragen aan anderen wijst ons op dingen die we zelf (nog) niet zien!”

5) Zie je het onderliggende doel nog?

We werken niet alleen voor brood op de plank. We willen dat ons werk betekenis heeft en klopt met onze innerlijke waarden. Mensen die dat kwijt zijn zien alleen de stapel op hun bureau, niet de persoon die ze enorm helpen als ze een aanvraag zorgvuldig afhandelen. Heb je nog in beeld waarvoor je dit werk eigenlijk doet? En bevredigt het antwoord?

Nieuws archief