Kwaliteiten en valkuilen

Wanneer een werknemer bij mij op gesprek komt, is er iets aan de hand op het werk of thuis. Het loopt niet lekker, er zijn stressklachten en frustraties. Soms gaat het over omstandigheden of over mensen in de directe omgeving die grote invloed hebben. Soms gaat het om iets in het karakter van de persoon zelf, waar hij of zij steeds tegen aan loopt en dat nu maar es aangepakt moet worden. De werknemer weet vaak precies wat er mis gaat en baalt er zelf ook van. Ik probeer dan vaak eerst de aandacht te leggen op de mooie eigenschap die daar toch echt onder zit. Dus dan vraag ik:

“Wat is nou typisch een eigenschap die jij van jezelf gewoon vindt? Misschien zelfs zo gewoon dat je soms even verbaasd bent dat als een ander dat niet heeft of zelfs heel anders in elkaar steekt? Wat is datgene dat anderen in jou bewonderen? Denk bijvoorbeeld eens aan: creativiteit, zorgzaamheid, toewijding, empathisch zijn of moedig. Een mooie eigenschap waar je meestal blij mee bent en die je al veel mooie dingen heeft gebracht”

Valkuil

kernkwadrantIedereen begrijpt dat als je doorslaat in je mooie eigenschap, je in problemen kunt komen. Dat noemen we de valkuil. Die is ook de reden dat je misschien gefrustreerd bent geraakt op het werk. De vraag is dan: wat gebeurd er als jij TE veel van je mooie eigenschap naar voren brengt? Creativiteit wordt dan bijvoorbeeld chaos. Zorgzaamheid kan bemoeizucht worden. Toewijding kan omslaan in fanatisme. Empathisch kan sentimenteel worden. Moed kan doorslaan in roekeloosheid. Allemaal niet handig, zeker niet op het werk. Je zit jezelf in de weg of je collega’s vinden je een beetje ’too much’ worden.

Uitdaging

Tijd voor actie dus als jij je hier bewust van wordt. Je moet op zoek gaan naar het positief tegenovergestelde van je valkuil. Wat heb je nodig om de balans weer terug te krijgen? Wat wil je toevoegen aan je kwaliteit zodat je minder snel in je valkuil stapt? Wat bewonder jij in anderen en mis je soms bij jezelf? Heb je meer orde nodig? Meer loslaten? Wil je meer relativeren of meer beschouwen? Waar wil jij in groeien? Dat noemen we je uitdaging.

Met alleen snappen wat er gebeurt en wat je nodig hebt, ben je er nog niet. Het vergt bewuste aandacht en oefening (vallen en opstaan!) om ergens beter in te worden. Dat is iets waarbij ik de medewerker help, om dat proces bewust aan te gaan. Om stil te staan bij de successen en met een gezonde mindset aan de slag te gaan met de uitdaging.

Tips:

  1. Neem een kwartiertje de tijd en schrijf voor jezelf een op welke 3 kwaliteiten echt bij jou passen (altijd, overal, echt jouw karakter),
  2. Schrijf vervolgens bij elke kwaliteit op wat je valkuil daarbij is,
  3. Kies eentje uit om verder mee te gaan: welke uitdaging zie je voor jezelf?
  4. Maak een plan: hoe ga jij hier mee aan de slag? wat is een actie die daarbij past? Heb je iemand nodig om je te herinneren als je weer in je valkuil stapt? Kun je een geheugensteuntje voor jezelf bedenken om je aan je uitdaging te herinneren?

Bovenstaande model is bedacht door Daniel Ofman. Meer leren of actief aan de slag samen met bedrijfsmaatschappelijk werk? Neem contact met ons op.

Nieuws archief