Verbondenheid en Autonomie

Regelmatig kom ik medewerkwerk5ers tegen die zo druk zijn met ‘een fijne collega’ zijn, of met ‘het beste voor de cliënt/klant/bewoner’ dat ze zichzelf een beetje vergeten. Je zorgzame kant, de kwaliteit die je zo geschikt maakte voor werken (in de zorg bijvoorbeeld), kan zomaar ineens ook je valkuil worden!

Er zijn 2 basisbehoeften die ieder mens heeft: verbinding maken (meeleven, de nood van de ander zien) en autonomie (bij jezelf blijven, wat heb ik nodig?). Het mooiste is het, als daar een balans tussen is, maar er is geen goed of fout. Heb je te weinig aandacht voor je autonomie dan kun je gemakkelijk ‘jezelf verliezen in de ander’ of ‘leeg lopen’ of ‘over je grenzen gaan’.

Vanuit de verbondenheid zien we heel goed de noodzaak bij de cliënt of bij de collega, we leven mee, vandaar uit komen we in beweging om te helpen. Het gevaar is dat je de nood helemaal overneemt, dat het als jouw probleem gaat voelen of dat je de manier waarop de ander met dingen omgaat, overneemt. Het is belangrijk om in het contact ook bij jezelf stil te staan: vanwaar uit reageer ik? Wat heb ik nodig om deze klus te klaren?

Hoe je bent opgegroeid bepaald voor een groot deel je primaire reactie, ben je dat bewust van jezelf? Het kan ook heel goed zijn dat je in verschillende rollen (zakelijk/privé), verschillend reageert.

Hierbij 3 tips voor een gezonde balans:

  1. Merk je dat je irritatie in het contact met de ander? Misschien heb je dan te weinig aandacht gehad voor wat jij zelf vindt of nodig hebt. Kijk naar binnen en vertel de ander wat je anders wil.
  2. Merk je dat je afstand voelt in het contact met de ander? Probeer te zoeken naar wat jullie overeenkomsten zijn, probeer je in te leven in de ander en zoek zo naar meer verbinding met de ander.
  3. Heb je de neiging je snel verantwoordelijk te voelen en voelt het als een zware klus? Kijk of je weer meer balans kan brengen door jezelf de volgende vragen te stellen: MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? Moet ik DIT nu doen? Moet ik dit NU doen? Moet ik dit nu DOEN?

Nieuws archief