Een goed gesprek over werkgeluk

Het valt niet altijd mee om positiviteit te stimuleren op de werkvloer. Werkgeluk is niet een extraatje, maar een voorwaarde voor goed functionerende medewerkers.

Hoe pak je dat aan?

Is een opmerking als “Jullie zijn goed bezig, ga zo door!” aan het eind van een teamvergadering helpend? Jazeker, waardering en aanmoediging hebben we allemaal nodig. Maar zou het niet nog veel mooier zijn als het team met elkaar in gesprek komt en de teamleden elkaar actief kunnen stimuleren?

Tijd en kwaliteit

Stap 1 is: hier tijd voor vrijmaken. Omdat je gelooft dat het zinvol is om soms even een stap achteruit te nemen en te reflecteren op jezelf en elkaar. In twee uur tijd kun je in alle rust kernzaken verkennen en elkaar inspireren.

koerskaart werkgelukStap 2 is: een kwalitatief goed gesprek creëren. Een handig hulpmiddel hierbij is een Koerskaart over werkgeluk. Daarmee komen op speelse wijze allemaal vragen voorbij rondom het thema werkgeluk. Vragen waar over na is gedacht en die je strategisch helpen om het thema te verkennen en te verdiepen. Wim Oolbekkink en Henk-Peter Dijkema hebben samen het boek geschreven: “Tussen brood en spelen” over werkgeluk in organisaties. Daar is deze koerskaart op gebaseerd.

Draagvlak en betrokkenheid

De deelnemers  gaan geëngageerd in gesprek over werkgeluk en bepalen hun vervolgstappen. Top down meets bottom up. De deelnemers activeren zichzelf en elkaar. Dit leidt tot draagvlak en betrokkenheid. Zo’n gesprek helpt om het onderwerp ‘werkgeluk’ beter te snappen en op je netvlies te houden. Om de KoersKaart echt effectief te laten zijn is deskundige begeleiding nodig. Daarom is deze KoersKaart, in tegenstelling tot vele ‘open koerskaarten’ die je via managementboek.nl kunt bestellen, alleen verkrijgbaar in combinatie met begeleiding van iemand die daartoe is toegerust.

Mirjam Harthoorn is geaccrediteerd om te werken met ‘de wetenschap van werkgeluk’ en werkgeluk metingen af te nemen, tools in te zetten ter verbetering, en dus ook om zo’n Koerskaart sessie te begeleiden. Met een groep collega’s werk je, in ongeveer 2,5 uur tijd, samen pro-actief aan het verbeteren van werkgeluk op een heel praktisch niveau. De sessie kan een stevige follow-up krijgen door elke deelnemer het boek ‘Tussen brood en spelen’ te geven.

Een koerskaart sessie duurt 2, 5 uur, en is al mogelijk voor €295 inclusief begeleiding en 1 exemplaar ‘Tussen Brood en Spelen’. Neem contact op om een sessie in te plannen voor jullie team! 

 

Nieuws archief