10 Tips tegen Pesten op het Werk

zorgen makenHoe triest het ook is, pesten komt ook onder volwassenen voor. Een half miljoen werknemers wordt structureel gepest op de werkvloer! 1 op de 13 medewerkers heeft er mee te maken. De campagne tegen pesten op het werk is gestart, als onderdeel van ‘op weg naar duurzame inzetbaarheid’. Daar staan wij natuurlijk helemaal achter.

Als bedrijfsmaatschappelijk werker ondersteun ik medewerkers en bedrijven o.a. bij het voorkomen en oplossen van pesten op het werk. Hierbij 10 tips tegen pesten op het werk.

 

  1. Open je ogen en erken dat pesten ook bij jullie zomaar zou kunnen gebeuren. Kijk eens op www.herkenpesten.nl en doe de test.
  2. Zero-tolerance beleid: wanneer je duidelijk communiceert wat het beleid is, wat de normen en waarden zijn, heb je een uitgangspunt om elkaar op aan te spreken.
  3. Breng het beleid regelmatig onder de aandacht, in nieuwsbrief, als item op een organisatieoverleg of teamoverleg.
  4. Investeer in een positieve en veilige cultuur waarin vertrouwen onderling kan groeien. Spreek openlijk met respect en waardering over elkaar.
  5. Maak knelpunten en frustraties bespreekbaar met degene die het betreft in plaats van deze persoon zwart te maken bij een ander.
  6. Zorg dat pesten gemeld en besproken kan worden in een veilige setting. Bij wie durft een gepeste medewerker terecht? Bij de leidinggevende? Bij de vertrouwenspersoon?
  7. Ondersteun kwetsbare medewerkers met bijvoorbeeld een assertiviteitstraining en/of persoonlijke coaching. Help hen sterker te worden.
  8. Merk jij dat een collega gepest wordt? Stimuleer je collega om er met een leidinggevende of vertrouwenspersoon over te gaan praten en steun hem of haar zoveel als je kan.
  9. Bij pesten spelen complexe processen mee, die te maken hebben met de persoon van de gepeste, de pester(s), de omstanders (collega’s), de leiders (officieel of officieus) en elementen als regels, gelegenheden, toezicht, handhaving, beleid, etc.
  10. Willen jullie pesten op het werk aanpakken en voorkomen, laat dan iemand meedenken die niet deel is van de organisatie, maar met jullie mee kan denken met een frisse blik. Neem contact met ons op, om te kijken of we een klik hebben!

combi banner

Ontvang het gratis E-Book en WerkGeluk Inspiratie Nieuws (eens per maand)

Nieuws archief