Het hart klopt me in de keel…

MG_3001-520x270…plotseling voel ik de zenuwen door mijn lijf gieren: nog even en ik ben aan de beurt…Alle ogen op mij gericht…

Herkenbaar? Iedereen moet wel eens iets vertellen aan een groep mensen, klanten, collega’s, op een netwerkbijeenkomst, enz. Ook ik heb af en toe het voorrecht om iets te vertellen, bijvoorbeeld tijdens een training of een 1 minuut presentatie. En soms is dat ineens spannend! Gelukkig heb ik onlangs een presentatietraining mogen volgen bij Gabrielle Dik, presentatiecoach. In twee dagen tijd kreeg ik samen met 3 andere deelnemers gelegenheid om te oefenen, eerlijke maar ook bemoedigende feedback en praktische adviezen. Een paar mooie ontdekkingen wil ik je niet onthouden:

Publiek of Luisteraars: We denken vaak aan de groep als ‘publiek’ en daarmee wordt het iets heel groots, maar als je de mensen die voor je zitten ziet als individuele luisteraars komt er ontspanning. Mensen luisteren niet als groep, maar als individuen en hoe zij luisteren is niet mijn verantwoordelijkheid. Wel hoe ik me voorbereidt…

Verbinding maken: Bij de voorbereiding is het belangrijk om me te verdiepen in de luisteraars, wat wil ik dat zij gaan begrijpen en voelen? In de kern gaat het om verbinding maken en houden met de ander door de aandacht te pakken, door afwisseling te hebben en door vooral ook echt te zijn. Vanuit de kwaliteiten die ik heb (bijvoorbeeld een rijke verbeeldingskracht of creativiteit of inhoudelijke deskundigheid) ga ik het gesprek aan met de ander. Want eigenlijk hoeft een presentatie geven niets anders te zijn dan een gesprek voeren met heel veel mensen tegelijk…

Van harte aanbevolen voor iedereen die met meer zelfvertrouwen en overtuiging een boodschap wil overbrengen: www.stagecall.nl

combi banner

Ontvang het gratis E-Book en WerkGeluk Inspiratie Nieuws (eens per maand)

Nieuws archief