Is jouw karakter gevoelig voor stress?

Ben jij een coole kikker of een stresskip? Hoe goed kun jij omgaan met werkdruk en tegenslagen? Voor een groot deel heeft dit te maken met sigmund-ambitieons karakter… Herken jij bij jezelf deze…

Stressverhogende karaktereigenschappen:

 1. Perfectionisme, alles goed willen doen
 2. Verantwoordelijkheidsgevoel
 3. Behulpzaamheid
 4. Doorzetter
 5. Plichtsgetrouw en loyaal
 6. Onzeker, faalangstig
 7. Geslotenheid, niet snel om hulp vragen
 8. Jezelf wegcijferen en geen nee zeggen
 9. De sterke zijn
 10. Bewijsdrang
 11. Gevoeligheid en snel zorgen maken
 12. Controle willen houden, moeite met delegeren

stressverlagende karaktereigenschappen

 1. Makkelijk in ’t leven staan
 2. Aan jezelf denken
 3. Naar je gevoel kunnen luisteren
 4. Loslaten
 5. Assertief
 6. Nee zeggen
 7. Grenzen stellen
 8. Relativeren
 9. Genieten
 10. Rustig
 11. Open
 12. ‘Goed is goed genoeg’

Van stressverhogend naar stressverlagend

Valt het jou ook op dat deze karaktereigenschappen niet in steen gebeiteld zijn…?! Je kunt door dingen die je meemaakt in je leven, of door het luisteren naar hoe anderen omgaan met dingen, leren om een andere houding aan te nemen. Je kunt gaan oefenen met ander gedrag, door eens iets heel anders te doen dan je gewend bent. Zo kun je komen tot meer algemeen levensgeluk en tot meer werkplezier.

Laatst kwam er een werknemer bij mij op gesprek. Hij is overwerkt geraakt doordat hij zichzelf het afgelopen jaar als een werkpaard heeft behandeld. Hij heeft een verantwoordelijke baan waarbij z’n hersencapaciteit flink gebruikt wordt, de hele dag door met focus werken kost ongemerkt veel energie! In zijn vrije tijd, zo vertelde hij me, heeft hij allerlei hobby’s waarbij hij ook weer flink aan het nadenken is, zoals een andere taal leren en zich verdiepen in moeilijke onderwerpen. Een belezen man met een brede belangstelling. Maar de keerzijde is dat hij zelden echt tot ontspanning komt en dat zijn gedachten zelden de vrije loop krijgen. Een defragmentatie, een opschoning van alle prikkels is wat we allemaal nodig hebben met enige regelmaat. Maar hoe kom je daar toe?

Brainstorm

imagesSamen hebben we een brainstorm gedaan over wat hij zou kunnen gaan doen in zijn vrije tijd…Bedenk zoveel mogelijk dingen die je leuk lijken en die vooral NIET NUTTIG zijn. Naar een concert, samen met vrienden eten,een muziekinstrument bespelen vanuit je gevoel, legpuzzels maken, tekenen, en nog meer van dit soort ideetjes kwamen er uit. Ik zag zijn gezicht openbreken van het vooruitzicht. Ja, jij mag genieten, jij mag uitrusten, jij mag ontspannen. Je hebt het nodig!

Wat ga jij doen deze week om je stress te verlagen?

 

Mirjam Sleijster is zelfstandig bedrijfsmaatschappelijk werker en inspireert werknemers om van werkdruk naar werkgeluk te komen door veranderprocessen te faciliteren. Meer weten? 06-20980602 of mail naar mirjam@bmwmiddennederland.nl

combi banner

Ontvang het gratis E-Book en WerkGeluk Inspiratie Nieuws (eens per maand)

Nieuws archief